streda 12. októbra 2011

A tak dalsi tyzden...

Ahojte, je mi luto, ze nestiham prispievat, mam toho tento tyzden celkom dost... Buduci tyzden bude lepsi, tak pak pridam nieco nove... ;) A skusim aj dake fotky pozret a pridat... ;)

pondelok 3. októbra 2011

A tak asi musim pridat... :P ale aspon ze Kings of Leon

Hejaahou, dalsi tyzden zamnou :)

Takze, skola v plnom prude, assignmenty, citanie, plno vyucovania... setko fici... :P Len uz zacinam pocitovat ten naval setkeho... Je toho vela nahusto... Je to trochu problem setko stihat, ale tak ucitelia su nastastie chapavi, ze citam pomaly, alebo po anglicky pisat mi berie viac casu ako inym, takze setko sa da dohodnut... :)) Len musim sa trosku rozbehnut a bude to fajn... ;)

A tento vikend som si splnil dalsi z mnohych snov, ktore som si so sebou do Kanady priniesol... Konkretne teraz sa mi podarilo ist na koncert Kings of Leon... :)) Kapela bola skvela, ich hyty ako Mary, Sex on Fire ci Use Somebody boli setky, a aj dalsie ktore som ani nepoznal... :p takze som si mohol vychutnat krasu kvalitnej hudbicky :)) a tiez z mojho povolania som si mohol uzit krasu brutalnej projekcie a osvetlenia, ci dokonca celkovej produkcie... Taku produkciu co mali na jeden koncert si na Slovensku ani neviem predstavit... proste krasa... :)) Vybavenie co tam mali ani STVcka nema... :D z toho koncertu rovno ako bol by mohli mat rovno dvdcko :)) a atmosfera bola skvela... to ako ludia sa tesili, vyskali, az neopisatelne :))

heh a po prvom mesiaci v edmontone zacinam mat pocit, ze konecne pomaly zacinam chapat, ze aky maju hrozny autobusovy system, ale aspon mu zacinam pomaly rozumiet, aj ked je divny :D

pondelok 26. septembra 2011

Vanguard, Tim Hortons, NHL, CFL... it looks I'm really in Canada... ;)

Skola fici dalej ako ma... Stale robim na HW, citam a pisem a tento tyzden budem mat prvy test... :P

Co ale nezazivam kazdy den je zapas NHL ci CFL... :) Tieto 2 sporty sa tu v kanade rataju ako 2 najvacsie sporty v krajine...
Co je ale celkom zaujimave, ze na Slovensku som nikdy nebol na ziadnom ozajstnom zapase... :D A teraz som zazil 2 prave zapasy behom 2 dni po sebe... ;)
Haluz je, ze niektore veci, ktore som poznal skor ako filmy, alebo ako nejake zaujimavosti z pocitacovych hier niesu len vymysly reziserov a inych zainteresovanych... Ale uvodne ceremonialy, s celebritami spievajucimi hymnu pred zapasom, alebo ohnostroje ktore vybuchuju pri kazdom touchdowne, ci profesionalny cheerleadersky team mozte vidiet na kazdom zapase... ;)

NHL zapas bol zaujimavy Vancouver proti Edmontonu... Kto pozna NHL vie, ze v minulej sezone skoncil Vancouver jednoznacne prvy a Edmonton jednoznacne posledny z 30 teamov... Ale napriek tomu Edmonton odohral dostojny zapas... Prehrali 1:2 aj ked pravdou je, ze za Vancouver nenastupili ich najvacsie hviezdy ako bratia Sedinovci, ci brankar Luongo... Zaujimave, ze Kanadanom vobec nevadi, ze ich team je posledny... listky sa predavaju za 50-300$ za kus a na stadione bolo aj tak skoro 16000 ludi a to sa este ani nezacala oficialna sezona... (kapacita stadiona je nieco menej ako 17000)

CFL (Canadian Football League) je druhym najvacsim sportom v Kanadskej... :) Nepoznam setky rozdiely medzi kanadskym a americkym futbalom, ale co viem povedat, ze kanadsky sa hra na sirsom stadione ktory je o 10 yardov dlhsi (priblizne 9 metrov)... a koli vacsiemu ihrisku ma kazdy team aj o 1 hraca naviac, teda kazdy team ma 12 hracov... A tiez co som sa naucil, ze v americkom futbale ma team 4 downy (pokusy) aby sa posunul dopredu o 10 yardov... ak to nezvladnu, loptu (sisku) dostava super... V kanadskom maju len 3 downy...
A nieco z mojich osobnych zazitkov... ohnostroje vybuchovali ked team nastupoval, cheerleaderky robili svoje choreografie s premetmi, saltami a co ja viem cim setkym este a hraci ktori su krestania pred zapasom zisli spolu z ihriska aby sa modlili a po skonceni zapasu sa stretli z oboch teamov uprostred hracieho pola aby spolocne zakoncili zapas modlitbou... Na zapase sa hracom Edmontonu moc nedarilo, prehrali 21:34 s Montrealom, aj ked pred zapasom boli favoritmi... Ja som si hru aj tak uzil kedze sme mali aspon skvele listky... na stadione pre 60000 ludi sediet v 8mom rade... :)) na stadione bolo nieco cez 40000 ludi.... Kanadania radi zaplatia aby sa mohli pozriet na svoj oblubeny team... ;)

Ak vas zaujima nieco konretne, ze co tu este robim, piste komenty a vyjadrim sa v najblizsom blogu... ;)

pondelok 19. septembra 2011

Week 2+

Haj evrybady!

To ze som tyzden nepisal neznamena, ze nieje o com, ale ze je toho tolko, ze nemam cas do blogu ani napisat... :D Ale tak na ziadosti uz viacerych vernych citatelov je cas nieco pridat :))

Dneska sa mi zacal uz v podstate prvy taky ozajstny tyzden... Minuly tyzden bol predsalen este taky zabiehaci v skole... Vyucovanie je trosku ine ako som bol zvyknuty posledne 3 roky... To som bol zvyknuty, ze mam 2-3 hodinove prednasky a takto kazdy tyzden... Styl vyucovania ktory tu mam na skole, mi pripomina viac nasu strednu skolu, kedze tu mam rozdelene hodiny na 3x 1 hodinu do tyzdna... Pripadne 2x 1,5 hodiny... Predmety mam celkom roznorode... Studovanie najznamejsieho apostola Pavla, 5 knih Mojzisovych, alebo zaciatky Krestanstva, ci predmet zamerany na studium Biblie, ci predmet zamerany na kazanie alebo tiez vodcovstvo... A plus este Internship ktory si budem popritom robit v jednom miestnom zbore... A to je len prvy semester :))
Zacinam mat pocit, ze Matfyz bol oproti tomuto lahoda... :D

No a tento vikend som bol prvy krat v zbore, kam budem chodit najblizsi rok, ak nie aj dlhsie... ;) Par info o zbore: www.gospelcentre.com ... Zbor navstevuje pravidelne okolo 350 ludi... Patri pod PAOC (Pentecostal Assemblies Of Canada). A zbor je do velkej miery multikulturalny (v zbore je okolo 45 birth nations).
V tomto zbore si tiez budem robit svoj Internship.
Vcera po nedelnajsom zhromazdeni sa konala Annual Community BBQ, kde som bol rovno zapojeny vypomahat... Moja vypomoc spocivala viac menej v pripravach a tiez som stravil asi hodinu a pol vyprazanim a rozdavanim popcornu. :D
A tiez som mal moznost okusit moju prvu hru Kanadskeho futbalu. :)) Kanadsky futbal je velmi podobny Americkemu futbalu, len sa hra na vacsom ihrisku a ma upravene niektore pravidla... ;)

No tolko na dnes.... :))

A reklama na pravdepodobne najblizsi blog: Stvrtok idem na zapas NHL: Vancouver vs Edmonton  a piatok na zapas CFL(kan. futbal): Montreal vs Edmonton ... :)) Takze najblizsie spravy asi cez vikend... :)))

utorok 13. septembra 2011

Next 4 Days...

Po par dnovej odmlke znova par slov... :)

Pozorny citatel si asi vsimol, ze nepouzivam diakritiku... Anglictina totiz diakritiku nema... A tak sa ucim pisat bez diakritiky :D

Ale k veci... Posledny vikend som s istou skupinou spoluziakov isiel spat do Campu Nakamun, kde sme len minuly tyzden mali All School Retreat... (tento krat sa to volalo SPL Retreat). Tieto akcie su take oddychove akcie, ktore maju sluzit na to aby sme sa spoznali so spoluziakmi a aby sme si uzili posledne chvile pred tym ako nas zahrnu milionom kniziek na citanie a dalsim milionom assignmentov o tych knizkach...
Na Retreate bol teda cas, na nejake tie Chapel zhromazdenia a tiez cas na hry... Mal som prilezitost zistit, ze Kanadania sice poznaju "Soccer", ale s futbalkou hraju aj ine hry. Napriklad taky "Bucketball" co v praxi znamenalo extremnu hru v noci, kde bolo za ulohu dostat v rukach loptu na druhu stranu ihriska a nasledne ju hodit do kybla...:D Dokopy to nemalo ziadne pravidla a bol to celkom chaos, ale setci sa na tom strasne zabavali... :D

Nedelu sme sa vratili a uz priamo pri skole ma cakal novy odvoz... Dostal som pozvanie na narodeninou oslavu "poloslovenskeho" chlapca s menom Noah Burt, ktory oslavoval prave 2 roky... Este raz Vsetko Najlepsie Noah! :)

A uz sa zacal prvy kompletny tyzden skoly, takze nas v skole zacali zavalovat dalsimi assignmentami... Idem ja teda studovat... :)) Dakujem, ze citate moj blog... Nove spravy uz o par dni... ;)

štvrtok 8. septembra 2011

School day 1-3

Aby som znova nepisal dlhe nezmysly...preskocim ranne zaspanie na autobus hned v prvy den skoly... :)

Nova skola, novi ludia, nove mena, nove predmety, nove knihy, novy rozvrh..........
Aj tak zo vsetkeho je pre mna najvacsou zmenou pristup ludi... Ludia su tu mili, ochotni, vacsinou sa neponahlaju... Co bol ale najvacsi sok bolo, ked po registracii predmetov ma ucitel vyzval, ze sa chce so mnou modlit... To na slovenskych skolach clovek asi bezne nezazije... :))
Po prijati asi tony kniziek co tento semester budem citat, prisla uloha dostat sa domov... Takze som prvy krat vyuzil sluzby "uzasnej" autobusovej dopravy Edmontonu... mam pocit, ze sa tu v nej vobec nikto nevyzna... asi budem prvy kto bude k tomu prinuteny, kedze tu vsetci jazdia na autach... :))

Druhy den skoly bol uplne iny... V skole sme vlastne ani neboli... Isli sme na All School Retreat, co znamena, ze sme vypadli kusok za mesto (asi 75km od konca mesta)... A tam sme mali skvely cas na Chapel... potom prisli este nejake hry... hlavne to mal byt cas kedy sa navzajom v skole viac spozname... aj tak spoznat behom 2 dni asi 150 ludi nieje take lahke... s niektorymi mam pocit, ze som sa zoznamil uz aj 3 krat a stale si neviem spomenut na meno...

Treti den skoly bol uz o niecom inom... Zacalo sa vyucovanie a zrazu nam na hodinach zacali vysvetlovat, ze co setko musim do buduceho tyzdna precitat, napisat, nastudovat... No... zda sa, ze sa zacina ta tazka cast toho preco som sem dosiel... Dalsia dolezita sucast bude, ze budem musiet byt zapojeny do sluzby v nejakom miestnom zbore... Zatial to vyzera prudko nadejne, ze budem zapojeny v zbore pastora u ktoreho byvam... aspon budem mat konecne daky odvoz domov... :))

pondelok 5. septembra 2011

Rocky Mountains

Je tazke obcas vysvetlit ako sa vlastne citim, ked kazdy den sa budim s pocitom, ze sa vlastne nebudim, lebo som vlastne aj tak len v mojom sne... Az na to, ze viem, ze ked sa zobudim, tak uz vlastne naozaj nesnivam, len sa tak citim... A potom, ked uz si konecne zacinam pripadat v realite, znova sa ocitnem v situacii, kde som znova ako v sne... :)) Pripomina mi to Inception... :)

Neplanujem sa dako hlboko rozpisovat, ak vas nieco konkretne zaujima, tak napiste koment, alebo poslite spravu... ;)

Na to aby clovek mohol ist zliezt dole z hory, musi sa na nu najskor vyliezt... (alebo pouzit lanovku :)) )
Preto sme sa vybrali do Rocky Mountains na 3 dni... Prvy den bola viac menej cesta... Ale len cesta by som to nenazval, kedze sme isli cez Jasper a pol dna sme stravili cestovanim cez Rocky Mountains do Banffu... Akoze to pohorie je fakt celkom dost velke... :)) Cestou sme stretli koopec zvieratiek od squirell-ov, cez chipmunk-ov, pika-ov az po big horn sheep, ci dokonca black bear-ov... Akoze, to bol fakt najvacsi hajlajt, ked na ceste ako sme isli, sme museli zastavit, lebo bol uprostred medved (fotky coskoro... ;) ) ... A pocas toho ako ako medved stal na ceste, zrazu pribehlo jeho mlada a prebehlo na druhu stranu cesty a velky maco pokracoval za nim... ;) proste wildlife... ;)
Pocas dalsich 2 dni sme absolvovali 2 tury okolo Lake Morraine a tiez na Sulphur Mountain. Tury ani neboli take extra, dokonca sa mi viac pacia tie slovenske... Ale ten vyhlad co sme mali cely cas, tak, ako pri vsetkej mojej slovenskej hrdosti musim aj tak uznat, ze bol lepsi... Tie hory su fakt brutalne... A kazdy kto rad chodi na tury by to mal zazit... ;)
Krasne zakonceny vikend sme mali v Hot springs, ktore som ocakaval, ze budu urcite dake megalomanske ako tu v Kanade setko... ale ma trosku sklamali, ked to bol len jeden teply bazen, ktory by pri pohlade na Besenovu od hanby bol byval aj tak praskol... :D
Dneska uz som doma, u mojej novej rodiny,,, ale o tom nabuduce... :)

piatok 2. septembra 2011

First Day

Hi there!
Zdravím šetkých čo zablúdili na môj blog... Nepatrím medzi veľkých spisovateľov blogov, ale napriek tomu som sa rozhodol podeliť o moje dojmy a prvé zážitky... :)
Pricestoval som dobre. Cesta bola síce trochen dlhá, ale nakoniec sme dorazili fajn... Najväčšie stresy boli v Calgary, kde sme mali len 1,5 hodiny na prestup a museli sme tam vybavovať víza... Náš let totižto došiel do Calgary s 30 minútovým meškaním... Víza síce išli hladko, ale napriek tomu to trvalo nejakú chvíľu, a teda z vízovej kontroly sme odchádzali 20 minút pred odletom nášho letu do Edmontonu. S úžasnými predbiehacími schopnosťami sme na lietadlo meškali len 5 minút, ale počkali nás. (to by sa v Európe asik nemohlo stať... ;) )

V Edmontone som teraz strávil 1 deň a už o pár hodín odchádzame do Banffu na hiking... Keď tam dorazíme má pršať a byť niečo okolo 0 stupňov... :P Pravé kanadské počasie... :D

Na teraz len týchto pár slov... Nabudúce toho bude viac... ;) a pripravujem aj dáky videoblog... tak sa máte na čo tešiť :))